Miljø og klima

Vi på Hem Grillen viser interesse og bry om klima og miljø. Her er en oversikt over hva vi gjør, hva som kunde du kan gjøre og fremtidge planer for miljø og klima. 


Hva vi gjør:
- Plastposer til papirposer for pakking av burgere, toast og kebab
- Kaffebønnene vi bruker er FairTrade og Rainforest sertifisert.
- Papp matboks for takeaway bestillinger
- Tregaffel og kniv
- Papp poser
- Kortreist leveranse fra Kanda, SG og Meum. Våre leverandør er sertifisert som Debio, Miljøfyrtårn og Grønt Punkt.
- Kortreist økologisk oksekjøtt fra Østlandet (Shawarma/Iskender). 

- Vi jobber kontuerlig for å kutte ned avfall, spesielt med mat. Følger med på hva som ikke blir spist mest av og deretter tilpasser porsjonene og fyll vi har. Prøver å hente ut lite varer fra fersk og fryse lagret vårt, prøver å tømme det mest mulig - samt langt bedre holdbarhet.

- Fra og med starten av 2023 skal vi drive med målinger av fyll, mengde og vekt måling før og etter steking, for å unngå at det blir for mye mat til tider, ha kontroll og også at det ikke blir for lite mat heller.

- Vi skal vurdere i 2023, når evt butikken pusses opp å kutte ned salat ved siden av hamburger tallerkener, da det ikke blir spist.
- Frityrolje blir levert for produksjon av biodrivstoff. Fakta: all diesel i Norge inneholder minst 7% biodiesel, kanskje din bil går på vår frityrolje? (Kilde Naf.no alt du må vite om drivstoff).
- Vi har to utkjøringsbiler. nr.1 elbil som har kjørt over 250.000km siden 2015. nr.2 dieselbil som har kjørt 140.000km siden 2016. Diesel bilen er ingen dieselversting, har de strenge utslippskravene og går på AdBlue som reduserer utslippene bilen gir, som igjen bidrar til bedre luftkvalitet. Vi prøver å bruke elbilen mest og dieselbilen er reservebil ved vinter, da den har firehjulsdrift.
- Gått fra sorte søppelsekker til gjennomsiktig, av sikkerhetsmessige årsaker. Norskgjenvinning.no
-
Ved takeaway pakker vi ikke maten i pose om det kun er en burger eller en kebab og spør om kunden trenger bestikk.
-
Vi serverer også mat som ikke er av kjøtt: Vegetar og Margarita Pizza, Calzone, Båtpizza, Falafel tallerken / rull / pita, Chips, Potetkuler, Løkringer, Gresk Salat, Vegetar Innbakt og båtpizza. Det kommer flere alternativer i nærmere tid


Hva kan du som kunde gjøre?
Redusere matsvinn:
Hvis man bestiller tallerken og ikke liker salat, så kan man si ifra, istedenfor at det blir servert og kastet.
Eksempel: 1 kunde pr dag i ett år så tilsvarer det ca. 60 kinakål/6 kasser, dette betyr at vår leverandør slipper å kjøre én ekstra kjøretur til oss hvor dette skal kastes uansett og bli betalt for. 
Det gjelder også for kjøtt, chips, topping på Pizzaen, pitabrød. Si ifra.


Avfall:
Sett drikkeflasker i de gule pantekassene ved disken vår, ikke i vanlig søppel eller ute i naturen samme med matboks og poser.


Hvis det er noe som du kan bidra med eller gi tipps så er det bare å sende mail, det bidrar til alle parter ;)